mikael berglund hveem

EVENTPARTNER MB HVEEM:

1974 –

Född i Norge, uppväxt i svenska Bergsslagen och Skåne. Målmedveten redan som barn, lite finurlig och nyfiken. Alltid intresserad att lära nytt. Uppväxten på landet gav möjlighet att hänga på lantgård och lära sig om allt vad bonden gör, djurhållning och odling. Intresset för bra råvaror började nog redan här. En familjeflytt till Skåne i tonåren gjorde att vyerna vidgades och när det var  dags att välja gymnasium så hade lusten att se världen blivit så stor att en turistutbildning lät lockande. Den typen av utbildningar var ovanliga men erbjöds bland annat på Österlen. Direkt efter studierna bar flyttlasset till Västsverige och jobb som servitör på ett hälsocenter utanför Borås. Efter det har Mikael fortsatt i serviceyrket både i restauranger, receptioner och bakom bardiskar runt om i Borås, Landvetter, Göteborg, Varberg och Ulricehamn. 1998 påbörjades nya studier, men längtan tillbaka till servicebranschen blev för stor.

Idag driver Mikael Berglund Hveem Eventpartner MB Hveem, som är tillbaka till sina rötter med föreläsningar om dryck och då i synnerhet Whisky -ey. Dessutom är Mikael President emeritus i den anrika föreningen Sveriges Bartenders Gille som bland annat arrangerar mästerskapet ”Årets Bartender”.

Tidslinje

2002 –

Bolaget Eventpartner etablerades i maj 2002 under namnet Firma Mikael Berglund. Inriktningen var föreläsningar och utbildning inom dryck samt personaluthyrning. Tack vare sitt goda renommé inom restaurang så kom frågorna om hans hjälp när något större event var i antågande till staden. Mikael Berglund Hveem är experten man vänder sig till då mat och dryck ska serveras på det mest avlägsna platser. När kunden har en plan så hittar Mikael den praktiska och genomförbara lösningen. Han har ett öga för behovslösning som få andra. Samma sommar som bolaget grundades, kom Mikael i kontakt med Backafallsbyn på Ven. I baren fanns närmare tusen olika whiskysorter och här fanns möjlighet att utveckla intresset. Systembolaget påbörjade lördagsöppet och gissa vem som stod där…

2004 –

Att hålla många bollar i luften är en underdrift. Mikael har ofta flera verksamheter igång samtidigt och det här året införskaffades två restauranger. Den första var S:t Erik af Bogesund på Åsunden i Ulricehamn. En båt som serverade färska räker och musikunderhållning av välkända trubadurer som Lalla Hansson och Totta Näslund ombord. Den andra restaurangen var förvärvet av Sjunde Himlen, en stor nattklubb med plats för över tusen personer.

2005 –

Här följer några år med enorm variation. Som egenföretagare i servicebranschen så är alla uppdrag av intresse. Olika sorters festevent, bl.a. företagsinvigningar, kick offer, födelsedagskalas, bröllopsfestkoordinering och så whisky och ölprovningar såklart. Det är även under de här åren som fler provningar läggs till repetoaren med bland annat choklad & rom samt sensoriska vinprovningar tillsammans med mat.

2007 –

Den gamla officersmässen på I15 arrenderades de kommande tre åren och blev utgångspunkt för många event. Flera försök att etablera öppna provningar i Göteborg resulterade till slut i ett samarbete med Gothia Towers som inleds i slutet på 2008.

2008 –

Dom egna bröllopsklockorna ringer och Mikael får sin Charlotte. Vigseln sker mellan kopparpannorna i det nyligen invigda whiskydestilleriet på Ven. Det är också nu namnet Hveem läggs till Berglund.

2009 –

Nu är Mikael deltidsbartender i lobbybaren Livingroom på Gothia Towers samtidigt som lördagarna vigs åt öppna provningar på hotellet. Whiskyprovningarna fortgår än idag.

2011 –

Restaurang- och konferensansvarig på Pulsen Konferens i Borås

2013 –

Vald till Ordförande i Sveriges Bartenders Gille

2015 –

Sverige vinner både World Cocktail Championship i longdrink och bästa bartender med Mikael som ledare. Den tävlande är Dosa Ivanov som är dubbel Svensk mästare i Årets Bartender och nu även utsedd till världens bästa bartender

2016 –

Överlämnar Presidentposten i Sveriges Bartenders Gille efter tre mycket framgångsrika år som dess ledare. Fortsätter som projektledare för tävlingen Årets Bartender.

2017 –

Som coach till Årets Bartender, Tommi Komljenovic från Jönköping, så kammas ytterligare ett VM-Guld, denna gång i kategorin After Dinner. Fler och fler provningar handlar om rom och choklad!

2018 –

Romtrenden gick upp i början på året men under hösten har intresset för den karibiska drycken svalnat och Ginintresset har ökat markant. Gin är hittills i det närmaste outforskat mark för ovanstående, men kanske inte så länge till. Parallellt så fortgår arbetet på Pulsen Konferens där nytt omsättningsrekord sattes.

2019 –

Fortsätter som projektledare för Årets Bartender & som ansvarig på Pulsen Konferens fram till sommaren. Under sommaren och hösten inleddes ett samarbete med Hugo Ericson ost och ett nytt projekt tillsammans med vinnaren av Årets Bartender 2017 & 2019 Tommi Komljenovic. Projektet beräknas lanseras runt årsskiftet.

2020 –

Året startar med lanseringen av DinBar.se som är ett tjänste- och produktföretag. I webbshopen säljs bland annat olika tonics och presentboxar med exklusiva barverktyg. Intresset att hyra bartenders för event visade sig vara stort. Vintern och våren bokades fullt och personalrekryteringen startade redan i februari. I mars tvingades vi till en paus pga COVID-19, en paus som blev låååång…

2021 –

Världen mer eller mindre nedstängd pga COVID-19. Dryckesprovningar för mindre sällskap har präglat året fram till oktober, då myndigheterna släppte på alla restriktioner för de som vaccinerat sig. Större event tog fart och det gjorde även smittspridningen, så nya restriktioner infördes redan i november och strax innan jul stramades det åt ännu hårdare.
Under hösten har jag hållit igång med två distanskurser via Umeå Universitet inom områdena event, mat och dryck. Lärorikt och intressant!

2022 –

COVID restriktionerna släpps och telefonen börjar ringa igen!

Projektet att hyra ut bartenders till fester och event via ny websida DinBar.se visar sig vara lyckat. Antal uppdrag överträffar alla förväntningar. På kort tid har vi knutit till oss flera duktiga bartenders i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Karlstad och Jönköping.

Framtiden ser bra ut med flera återkommande kunder som bokar oss på nytt, ett kvitto på att vi gjort bra leveranser.

Svenska Mästerskapet ”Årets Bartender” har fått ett nytt koncept. Första vinnaren i det nya formatet är Andrew Watson från Norrköping som under hösten även vann den åtråvärda titeln World Best Bartender, vid finalen av World Cocktail Competition på Kuba.

2023 –

Årets Bartender avgjordes under våren i samarbete med en nystartade Drinkmässan. Vinnaren heter Arber Bamci och arbetar från oktober på nyöppnade hotell Draken i Göteborg. Under hösten laddas det för fullt för VM som avgörs i Rom i början av december. Arber tog sig till Semifinal vilket innebar en topp femton placering.

Det går fortsatt väldigt bra med uthyrning av bartenders till olika typer av event, men även dryckesprovningar har kommit igång igen. Inflationen, prisökningar och den svaga svenska kronan har påverkat oss, men inte i någon större omfattning ännu. Kunderna är mer noggranna och kostnadsmedvetna. Vi har många återkommande kunder vilket vi tolkar som ett kvitto på bra leverans.

Under senhösten påbörjades ett nytt projekt för lansering 2024. Det är en Pop-Up bartenderskola. Skolan startas i samarbete med Andrew Watson som förutom att han vann titeln Världens Bästa Bartender 2022, är officiell ambassadör för den världsomspännande föreningen International Bartenders Association (IBA). Fösta kursstarterna är planerade till Göteborg och Malmö.
www.nordichospitalityacademy.com (N.H.A.)

2024 – 

Året har börjat bättre än förväntat med flera fina eventbokningar i januari. Barskolan NHA beräknas starta i februari med Göteborg som första utbildningsort och Malmö i mars som andra.

Lanseringen av Årets Bartender är också igång och pågår fram till slutet av april.

Bokning och förfrågning

0703-134478

MIKAEL@WHISKYPROVNINGAR.SE